Saturday, November 15, 2008

kenali charlie


kat usmkk ni, mmg glemer pasal charlie.. kalo kene gigit dgn die, hbs kulit.. ni aku ade terjumpe artikel pasal charlie ni.. name len bg charlie ni ialah kumbang rove.
MAKLUMAT MENGENAI KUMBANG ROVE

NAMA AM : KUMBANG ROVE
NAMA SAINSTIFIK: Class : Insecta
Order : Coleoptera
Famili : Staphylinidae
Spesies : Paederus fuscipes Curtis
NAMA TEMPATAN: Semut Semai, Semut Kayap, Charlie dll.
BILANGAN SPESIS : Dianggarkan sekitar 47,000 spesies

MORFOLOGI
Mempunyai saiz kurang daripada 1 cm panjang. Badannya berwarna kuning kemerahan gelap manakala bahagian atas, bawah abdomen dan kepala berwarna gelap. Bahagian tengah abdomen yang berwarna hijau tua mempunyai sepasang sayap keras dikenali sebagai "elitron". Di bawah sayap keras ini terdapat sepasang sayap lutsinar yang dilipat kemas. Selalunya, kumbang ini kelihatan merangkak dengan pantas di kawasan sekeliling dengan menyembunyikan sayapnya dan sekali pandang ia lebih menyerupai semut. Apabila diganggu kumbang ini akan menaikan bahagian abdomen supaya kelihatan seperti kalajengking untuk menakutkan musuh.

HABITAT DAN TABIAT PEMAKANAN
Kumbang ini boleh ditemui di kawasan sawah padi, padang sekolah - antara rumput dll. Ia merupakan serangga karnivor dan memakan lain-lain serangga yang lebih kecil. Ia merupakan serangga yang memainkan peranan penting dalam kawalan biology untuk mengawal serangga perosak padi. Semasa hujan lebat atau banjir , kumbang ini akan berhijrah ke kawasan yang lebih kering.

KESAN KEPADA MANUSIA
Cecair hemolimf yang terdapat di dalam badan (kecuali sayap) kumbang ini mengandungi toksin sentuh haiwan yang paling berbisa di dunia. Toksin ini dikenali sebagai 'pederin' (C24 H43 O9 N) dinamakan dalam tahun 1953. Ia mempunyai tahap keracunan 12 kali lebih tinggi daripada venom ular tedung. Kumbang rove yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun masih lagi mempunyai ketoksinannya. Persentuhan dengan kumbang ini semasa bergerak atau tidur, menghancurkannya pada badan atau mengosok dengan jari yang kotor akan menyebabkan konjunktivitis dan penyakit kulit yang teruk yang dikenali sebagai 'dermatitis linearis', 'paederus (kumbang rove/ staphylinidae) dermatitis', 'whiplash dermatitis' dan sebagainya. Pada September 2002, wabak dermatitis linearis yang disebabkan oleh kumbang rove telah menjangkiti beribu-ribu orang penghuni rumah pangsa dan asrama pelajar di Pulau Pinang.

NASIHAT KEPADA SESIAPA YANG DIJANGKITI

Oleh kerana kumbang ini tertarik kepada cahaya pada waktu malam, tutup atau kurangkan penggunaan lampu dan tutup semua pintu/ tingkap semasa epidemik kumbang tersebut. Gunakan jaringan nyamuk yang halus, semburan aerosol serangga, perangkap berpelekat dan sebagainya. Jangan duduk berhampiran dengan cahaya/ lampu, jangan memukul kumbang yang terdapat pada badan, cuma hembus/ tiup untuk menghindarinya. Jika tersentuh dengan kumbang ini, basuh segera kawasan yang bersentuhan dengan sabun dan air. Sesiapa yang mengalami alahan kulit yang teruk mestilah mendapat rawatan

3 comments:

Cyberzwan said...

gile lah faza..aku baru nak cari artikel pasal charlie nie sebab dah ramai dah kena sengat si charlie nie..minggu lepas si apiez dental baru je kena..kesian aku tgk....mintak kebenaran letak artikel ni kat blog aku??
bley??

zahirah ardy said...

laki yang suka sibuk ni haha

faza, aku suka artikel ni! jeah! anyway... ada sesiapa tahu macam mana dia dapat nama Charlie tak? kenapa bukan... Alpha ke... Bravo ke... Delta... atau... Z???

Cyberzwan said...

ira..kalo ko suka sangat charlie ni..kitaorg bley paggil die Z..wakakakaka...